Nie od dzisiaj wiadomo, że człowiek potrzebuje licznych związków, licznych składników odżywczych, które zapewnią mu prawidłowe funkcjonowanie. Organizm, który cierpi na jakieś niedobory, nie może zostać nazwany organizmem zdrowym. Jednym ze związków, który jest niezbędny w ludzkim ciele jest cholina.
Cholina – co to i dla kogo jest polecana?
Cholina, nazywana inaczej witaminą B4, to jeden z istotnych składników odżywczych w ciele człowieka. Odpowiednio zbilansowana dieta wymaga choliny. Należy ją podawać już od 6 miesiąca życia. W tym czasie, kiedy człowiek jest jeszcze bardzo mały, odpowiednim stężeniem jest 125 mg/doba. Wiadomo, że z wiekiem zapotrzebowanie się zwiększa. Już osoby dorosłe powinny dostarczać do organizmu aż 425 mg choliny (kobiety) oraz 550 mg (mężczyźni) w ciągu doby. W przypadku kobiet zapotrzebowanie to się znacznie zwiększa podczas ciąży i dochodzi do 550 mg/doba, podobnie sytuacja wygląda w przypadku kobiet karmiących piersią.
Cholina rozpuszcza się w wodzie. Pomaga w produkcji DNA, dzięki czemu zwiększa sygnały nerwowe, jakie kształtują się w mózgu dziecka. Cholina ma moc aktywacji acetylocholiny, czyli kolejnego związku chemicznego, który wspomaga połączenia nerwów z mięśniami.
Jaką rolę w organizmie pełni cholina?
Witamina B4 doskonale wpływa na nasz mózg. Jeśli będziemy wspierać nasz organizm odpowiednią dobową dawką choliny, z pewnością możemy pożegnać się z ryzykiem zachorowania na takie choroby, jak demencja, czy choroba Alzheimera. Cholina – witamina B4 – świetnie radzi sobie w utrzymaniu układu nerwowego w odpowiedniej kondycji. Dzięki niej nie pojawiają się problemy ze strachem, z lękami, zanikami pamięci, a ponadto nie ma większych kłopotów z pracą serca. Witamina B4 korzystnie wpływa na utrzymanie rdzenia kręgowego w odpowiednim zdrowiu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek.
Cholina skutecznie chroni wątrobę przed stłuszczeniem. Jest elementem fasfatydylcholiny, która odgrywa ważną rolę w metabolizowaniu tłuszczów w wątrobie.
Czym grozi niedobór choliny?
Niedobór choliny przede wszystkim wpływa na nasz organizm od strony nerwowej. Znaczne, utrzymujące się przez długi czas braki choliny sprawiają, że zwiększa się ryzyko chorób demencyjnych, zaniki pamięci, a także zwiększa się podatność na stany lękowe. Niedobory choliny w organizmie człowieka prowadzą do bólów głowy, zaników pamięci. Objawy niedoboru to liczne mdłości czy stany oszołomienia. Jeśli w naszym organizmie zabraknie odpowiedniej dawki, może to prowadzić do wzmożonego napięcia nerwowego. Witamina B4 znajduje się głównie w jajkach kurzych, podrobach, w tym w wątrobie oraz w rybach. Nadmierne spożycie choliny również nie jest korzystne dla regulacji gospodarki lipidowej.