Produkty orkiszowe są wytwarzane z pełnego przemiału oczyszczonych orkiszu, co sprawia, że zawierają mnóstwo wartości zdrowotnych. Jednak są również bogate w gluten, który nie jest tolerowany przez osoby chore na celiakię. Czy produkty orkiszowe powodują uczulenie? Czy są bezpieczne dla zdrowia? Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu, z którego dowiesz się, czy produkty orkiszowe mogą uczulać.
Wpływ glutenu zawartego w produktach orkiszowych na zdrowie
Jak się okazuje, wyroby orkiszowe mają dużo cennych wartości odżywczych, takich jak: białka, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. Jednak w ich składzie można też znaleźć wysoką zawartość glutenu. Dla osób zdrowych, tolerujących gluten wybór produktów wytworzonych z mąki orkiszowej może się okazać korzystny. Orkisz w niej zawarty charakteryzuje się dużą ilością błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Ponadto produkty orkiszowe zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz utrzymują stały poziom cukru we krwi. Dlatego też tak często są zalecane osobom chorującym na cukrzycę. Warto dodać, że produkty orkiszowe zawierają też mnóstwo witamin, które pozytywnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie.
Czy produkty orkiszowe są bezpieczne dla alergików?
Produkty wytwarzane z mąki orkiszowej mimo dużej zawartości witamin i składników odżywczych, zawierają również wysoką ilość glutenu. Okazuje się, że jest go więcej niż w wyrobach pszennych. Obecnie wiele osób zmaga się z celiakią, czyli całkowitą nietolerancją glutenu. W takim przypadku osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać wyrobów orkiszowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do poważnych skutków zdrowotnych.
W rozmowie z ekspertem z firmy Diogra dowiedzieliśmy się: „produkty orkiszowe nie mogą być stosowane przez osoby chore na celiakię, ponieważ zawarty w nich gluten może wywołać silną reakcję alergiczną. Znacznie inaczej wygląda sytuacja u osób z alergią na pszenicę. Często zdarza się, że takie osoby nie wykazują reakcji uczuleniowych i przy zachowaniu wysokiej ostrożności mogą bezpiecznie spożywać wyroby orkiszowe. ”
Czy produkty orkiszowe są zdrowsze od pszennych?
Orkisz, z którego jest wytwarzana mąka orkiszowa, charakteryzuje się odmiennym rodzajem białka niż pszenica. W niektórych przypadkach osoby uczulone na białko pszeniczne mogą spożywać produkty orkiszowe, które nie będą ich uczulać. Co więcej, wyroby orkiszowe zawierają znacznie więcej cennych składników mineralnych oraz są pełnowartościowe. Wspomagają one proces odchudzania, a dodatkowo poprawiają koncentrację. Przykładowo makaron orkiszowy doskonale sprawdzi się, jako dodatek do dania głównego, a paluszki orkiszowe będą zdrową i smaczną przekąską między posiłkami.