Smażenie to jedna z najczęściej używanych technik obróbki żywności. Aby jednak przeprowadzić cały proces odpowiednio, niezwykle ważną rolę odgrywa wybór tłuszczu o właściwym punkcie dymienia. Wpłynie to zarówno na uzyskanie dobrego smaku potrawy, jak i zminimalizowanie niekorzystnego działania przygotowywania dania pod wpływem wysokiej temperatury. Jaki tłuszcz wybrać do smażenia? Sprawdźmy.
Jakie tłuszcze roślinne nadają się do smażenia?
Dobry olej do smażenia przede wszystkim musi charakteryzować się odpowiednią temperaturą dymienia, po której przekroczeniu ulega on niekorzystnym zmianom. W przeciwnym wypadku wykorzystanie tłuszczów nienadających się do smażenia będzie wiązało się z wydzielaniem toksycznych substancji o rakotwórczym działaniu.
Jednym z najczęściej używanych produktów do smażenia jest m.in. rafinowany olej rzepakowy dostępny w ofercie firmy Erjox zajmującej się dystrybucją oleju roślinnego. Tłuszcz wyróżnia się neutralnym smakiem, który w żaden sposób nie wpływa na smak przygotowanych potraw. Oprócz tego jego temperatura dymienia wynosi 205 stopni Celsjusza, co pozwala na smażenie zarówno płytkie, jak i głębokie.
Do głębokiego smażenia z kolei doskonale sprawdzi się rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na swoje właściwości, jego spożywanie wspomaga dodatkowo leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych.
Natomiast do bardzo głębokiego smażenia dochodzącego do 235 stopni Celsjusza wykorzystywana jest frytura, czyli jadalny tłuszcz będący mieszaniną oleju rzepakowego i słonecznikowego. Najczęściej jednak znajduje ona zastosowanie w lokalach gastronomicznych lub zakładach produkcji żywności na większą skalę.
Olej rafinowany czy nie – jaki wybrać do smażenia?
Każdy tłuszcz, który ma być przeznaczony do smażenia, musi być poddany rafinacji. Proces ten polega na usunięciu z olejów niekorzystnych substancji, takich jak zawieszone białka czy szkodliwe wolne kwasy tłuszczowe. Oprócz tego produkty rafinowane często nie mają także smaku ani zapachu, dzięki czemu nie zmieniają smaku potraw.
Rafinacja ma również znaczenie dla ich lepsze stabilności. Mianowicie artykuły od producenta oleju spożywczego Erjox mają dłuższe terminy przydatności, nie są wrażliwe na światło i nie jełczeją w temperaturze pokojowej.
Warto wspomnieć o tym, że rafinowane oleje słonecznikowe wysokooleinowe dodatkowo regulują prace układu krwionośnego i przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się komórek.