Żywność naturalna cieszy się ogromną popularnością, a ekologia przestaje pukać jedynie do kuchennych drzwi. Jeszcze popularniejszy staje się natomiast całkowicie ekologiczny tryb życia. Oszczędność surowców, dbanie o środowisko, życie w duchu zero-waste i zahamowanie konsumpcjonizmu to tylko niektóre z jego elementów. Czy spożywanie żywności ekologicznej stanie się w najbliższym czasie stylem życia? Dlaczego warto podążać tą drogą?
Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna to produkty spożywcze wysokiej jakości pozyskane ze zrównoważonego rolnictwa, które nie wywiera negatywnego wpływu na środowisko. Gospodarstwom rolniczym i hodowlanym narzuca się szereg wymagań, które muszą spełniać, aby nosić miano ekologicznych i otrzymać potwierdzające to certyfikaty. Przede wszystkim ogromną wagę przywiązuje się do tego, by stosowały one najkorzystniejsze dla środowiska praktyki. Zwierzęta muszą mieć zapewniony dobrostan, nie mogą być karmione antybiotykami, regulatorami wzrostu oraz innymi szkodliwymi dodatkami do pasz. Rośliny natomiast muszą być pozbawione sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Na polach musi być wysoki stopień bioróżnorodności, a rolnik powinien chronić zasoby środowiska i w żaden sposób nie wpływać negatywnie na przyrodę. Wszystkie metody produkcji żywności i środki ochrony roślin muszą być całkowicie naturalne. Produkty ekologiczne to produkty bezpieczne, bogate w szereg substancji odżywczych, minerałów, witamin. Mają o wiele więcej mikroskładników niż konwencjonalne. Są gwarantem świeżego, naturalnego smaku bez sztucznych barwników i wzmacniaczy. Żywność ekologiczna jest produkowana bez GMO, czyli organizmów sztucznie zmodyfikowanych.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Spożywanie żywności ekologicznej ma ogromny wpływ na organizm człowieka. Ekologicznie uprawiane rośliny zawierają o wiele mniej szkodliwych substancji, takich jak azotany, azotyny, pestycydy, antybiotyki czy regulatory wzrostu. Działa to również w drugą stronę – mają znacznie więcej pozytywnie oddziałujących związków. I tak zdrowe, naturalne produkty posiadają szereg składników mineralnych, witamin, polifenoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Co więcej, regularne spożywanie żywności ekologicznej pozwala wyregulować układ pokarmowy, zapobiega rozwojowi alergii oraz nietolerancji. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę, walczyć z otyłością, cukrzycą czy nadciśnieniem. Oczywiście nawet zdrowa żywność w nadmiarze może szkodzić i skutkować odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Niemniej dobrze zbilansowana dieta, która opiera się na zdrowych, nieprzetworzonych i ekologicznych produktach przynosi wiele korzyści dla ludzkiego organizmu.
Korzyści ze spożywania żywności ekologicznej
Mówi się, że żywność ekologiczna jest znacznie zdrowsza, poprawia ogólne samopoczucie, zawiera szereg prozdrowotnych substancji i o wiele więcej mikro oraz makroelementów potrzebnych do codziennego funkcjonowania. Wszystko to jest prawdą, jednak jakie konkretne korzyści płyną ze spożywania żywności ekologicznej?
- Duża zawartość polifenoli – polifenole to związki bioaktywne, które chronią układ krążenia i układ nerwowy, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwstarzeniowo, a nawet walczą z wolnymi rodnikami i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W żywności ekologicznej polifenoli jest znacznie więcej.
- Mała ilość kadmu – kadm to metal ciężki, który wpływa na zaburzoną pracę układu oddechowego i krążenia. Oddziałuje również negatywnie na nerki, szkielet i może powodować nowotwory. Produkty ekologiczne są niemal całkowicie pozbawione tego pierwiastka.
- Znikoma ilość związków azotowych – związki azotowe u noworodków mogą powodować sinicę prowadzącą do zgonu. Dlatego należy ściśle kontrolować podawane dzieciom warzywa i raczej sięgać po te ekologiczne.
- Brak pestycydów – żywność ekologiczna uprawiana jest bez użycia pestycydów, czyli sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, które negatywnie wpływają na ludzkie zdrowie. Niestety, pestycydy mimo wszystko mogą być nawiewane przez wiatr z okolicznych plantacji. Należy jednak pamiętać, że ekologiczna roślinność nie jest opryskiwana chemią bezpośrednio, co jest zdecydowaną zaletą.
- Brak antybiotyków – w uprawie żywności ekologicznej i do hodowli zwierząt nie są wykorzystywane antybiotyki oraz środki przyśpieszające wzrost. Antybiotyki w rolnictwie konwencjonalnym dodawane są do pasz, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób. Nie są one jednak obojętne dla człowieka. Spożywanie żywności faszerowanej antybiotykami zwiększa ilość bakterii odpornych na ich działanie. Wpływa to na trudności w leczeniu ludzkich chorób.
Ekologia na co dzień
Spożywanie ekologicznej żywności przynosi ogromne korzyści zdrowotne, jednak ekologię można przełożyć na inne dziedziny życia. Przede wszystkim warto zacząć oszczędzać surowce naturalne i zacząć od zmian w domu. Jedną z podstawowych zasad jest ograniczenie strat wody, prądu oraz żywności. Warto pamiętać o wyłączaniu wszystkich urządzeń, z których się aktualnie nie korzysta, a także o gaszeniu światła. Stare żarówki warto wymienić na ledowe. Aby zaoszczędzić wodę, dobrze wybierać prysznic zamiast wanny, a naczynia myć w zmywarce. Czy wiesz, że tryb ekologiczny może zużywać jedynie 6-7 litrów wody? Umycie ręcznie tak dużej ilości sztućców, talerzy i kubków, które bez problemu weszłyby do zmywarki, w tak małej ilości jest niemożliwe. Prostym sposobem na ograniczenie negatywnego wpływu gospodarstwa domowego na środowisko jest też segregowanie śmieci. Warto również zwrócić uwagę na ograniczenie konsumpcyjnego trybu życia, a odzież i rzeczy do domu kupować świadomie. Jak natomiast robić ekologiczne zakupy? Ekspert z NatVita – producent żywności ekologicznej zdradza:
Podstawą jest rezygnacja z jednorazowych worków na warzywa i owoce, a także każdorazowego kupowania plastikowych siatek na zakupy. Dobrze pamiętać o tym, aby na każdą wyprawę do sklepu zabierać własne torby. Najlepiej jest mieć zapas w samochodzie lub schować jedną do kieszeni kurtki albo torby. Oprócz tego warto wybierać duże opakowania, ponieważ dzięki temu zużywa się mniej plastiku. O wiele lepiej jest kupić jedno kilogramowe opakowanie orzechów niż kilka paczek pakowanych po 250 gram. W przypadku produktów suchych oraz o długiej dacie przydatności, czyli wszelkie oleje, mąki, miody, kasze, zioła, przyprawy, warto robić zakupy przez Internet w sklepie z ekologiczną żywnością. Takie zakupy zostaną dostarczone pod same drzwi, dzięki czemu kupujący zaoszczędzi czas i paliwo.
Ekologiczny tryb życia to propozycja dla każdego, kto martwi się o naszą planetę oraz swoje zdrowie. Dobrze jest nie tylko sięgać po naturalną żywność, ale również zacząć podróżować ekologicznie wybierając rower zamiast samochodu, segregować śmieci, zrezygnować z plastikowych opakowań czy też świadomie kompletować swoją garderobę.