Do najczęściej występujących zaburzeń należy niedoczynność tarczycy, w tym również niedoczynność ze współwystępującą chorobą Hashimoto. W mniejszym stopniu, choć wcale mniej groźnym, występuje nadczynność tarczycy. W obu przypadkach prawidłowe, zbilansowane żywienie odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu organizmu w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Leczenie farmakologiczne może nie być wystarczające, jeśli codzienna dieta nie dostarcza właściwej ilości witamin i minerałów.
Zbilansowana dieta w niedoczynności i nadczynności tarczycy
Zarówno w przypadku niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy ważne są zbilansowane posiłki. Dieta tarczycowa powinna być optymalna i dostarczać dobrej jakości węglowodany, białko i tłuszcze. Dietetycy z Kukuła Healthy Food zalecają stosowanie diety bezglutenowej i bezlaktozowej. Spożywanie pokarmów zawierających białka stymulujące wydzielanie przeciwciał IgG prowadzi również do zwiększenia poziomu przeciwciał przeciwtarczycowych, co zaostrza reakcję autoimmunologiczną na tarczycę. W przypadku choroby Hashimoto gluten może wzmagać stan zapalny tarczycy.
Co jeść w niedoczynności tarczycy?
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zadbać o odpowiednią ilość białka, którego źródłem są chude mięsa drobiowe, ryby, chudy nabiał i napoje mleczne. Zaleca się wybieranie olejów roślinnych i unikania nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tłustych mięsach, maśle i wyrobach cukierniczych. Niedoczynność tarczycy wiąże się z dużym niedoborem jodu spowodowanym nie tylko zbyt małą podażą tego pierwiastka, ale też nieumiejętnym wykorzystaniem go z pożywienia. Utrudnienie dla tego procesu stanowią siarkocyjany zawarte w kapuście, kalafiorze czy brokułach, a także hemaglutyniny, których źródłem są rośliny strączkowe. W diecie dla osób z niedoczynnością tarczycy warto ograniczyć ich ilość, co nie oznacza, że należy je wyeliminować. To źródła wielu cennych witamin i minerałów, które powinny znajdować się w diecie, jednak w mniejszej ilości.
Jakie produkty zaleca się jeść w nadczynności tarczycy?
Dietetycy zalecają stosowanie racjonalnej diety tarczycowej, w której przeważać będą chude mięsa, jaja i ryby w umiarkowanej ilości. Istotną rolę dla zdrowia i ustabilizowania metabolizmu mają tłuszcze pochodzenia roślinnego będące źródłem omega-3, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Dieta w zaburzeniach tarczycy powinna obfitować a antyoksydanty, których źródłem są warzywa i owoce, takie jak pietruszka, szpinak, marchew, brzoskwinie czy porzeczki.